Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa dyniowo-porowa

przepis:

300 ml musu z ugotowanej  dyni (muscat de provence)

1 por 

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki chili

0,5 łyżeczki zmielonego kuminu

nitki chili

śmietanka

2 łyżki oleju ryżowego

0,5 l wywaru warzywnego

Białą cześć pora opłukać, pokroić w krążki.

Czosnek pokroić  w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim por i czosnek.

Por dodać do wywaru warzywnego, zagotować.

Kiedy por będzie miękki  zmiksować go, a następnie połączyć z musem z dyni.

Zupę dosolić do smaku, dodać pieprz, chili i kumin. Zagotować.

Przed podaniem  do zupy dodać śmietankę  i nitki chili.