Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Biały barszcz na jogurcie

przepis:

250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki

500 ml bulionu warzywnego

100 g boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

liść laurowy

ziele angielskie

sól, pieprz

majeranek

1 łyżka mąki

 

Cebulę  i boczek pokroić w kostkę,  przesmażyć razem.

Bulion zagotować, dodać do niego boczek z cebulą, ziele angielskie i liść laurowy i chwilę gotować.

Jogurt roztrzepać z mąką, tak aby nie było grudek, wlać do gotującego się bulionu.

Doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem roztartym z solą i majerankiem.

Ewentualnie jeśli barszcz jest za mało kwaśny dodać sok z cytryny.