Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szafranowy placek ze śliwkami

przepis:

 

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

3 żółtka

250 ml mleka

150 g cukru

70 g masła

1 paczka suchych drożdży (7 g)

0,5 g szafranu

szczypta soli

aromat pomarańczowy

 

300 g śliwek węgierek

 

Kruszonka:

150 g masła

100 g  cukru

100 g mąki

cukier waniliowy

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

 

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą i  cynamonem.

Rozetrzeć w dłoniach z pokrojonym twardym masłem, tak aby powstały okruszki.

 Mąkę na ciasto drożdżowe przesiać, dodać do niej szczyptę soli i suche drożdże..

Mleko podgrzać.  Do mleka dodać szafran. 

Masło  roztopić w rondelku.

Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem.

Do mąki dodać ubite żółtka i mleko z szafranem. Dobrze wyrobić.

Jeśli ciasto jest zbyt zbite dodać więcej podgrzanego mleka.

Pod koniec do ciasta dodać roztopiony tłuszcz i aromat pomarańczowy.

 

Ciasto wyłożyć na  2 blaszki.

Ułożyć na nim śliwki przekrojone na połówki i posypać kruszonką.

Placki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy dwukrotnie zwiększą swoją objętość wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i piec 30-40 min.