Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Piersi z kurczaka z pomarańczą

przepis:

4 pomarańcze 0,5 kg piersi z kurczaka 2 pęczki dymki olej 1 czerwony strąk  chili 1 zielony strąk chili szczypta zmielonej kolendry pół szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pomarańcze okroić  ze skórki, skrawając też białą otoczkę. Nożem wykroić cząstki pomarańczy spomiędzy  białych błonek i zlać sok. Piersi pokroić w grubą kostkę, cebulę dymkę pokroić ukośnie na kawałki długości 3 cm Mięso obsmażyć  na gorącym oleju. Strąki  chili  rozkroić, usunąć pestki i drobno pokroić. Mięso wyjąć z patelni i posypać kolendrą. W gorącym tłuszczu spod mięsa usmażyć dymkę i  chili. Do warzyw wlać sok z pomarańczy, a następnie sos sojowy rozmieszany z mąką ziemniaczaną, zagotować. Do sosu  dodać mięso i cząstki pomarańczy i jeszcze raz zagotować.