przepis:
4 pomarańcze
0,5 kg piersi z kurczaka
2 pęczki dymki
olej
1 czerwony strąk chili
1 zielony strąk chili
szczypta zmielonej kolendry
pół szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Pomarańcze okroić ze skórki, skrawając też białą otoczkę.
Nożem wykroić cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek i zlać sok.
Piersi pokroić w grubą kostkę, cebulę dymkę pokroić ukośnie na kawałki długości 3 cm
Mięso obsmażyć na gorącym oleju.
Strąki chili rozkroić, usunąć pestki i drobno pokroić.
Mięso wyjąć z patelni i posypać kolendrą.
W gorącym tłuszczu spod mięsa usmażyć dymkę i chili.
Do warzyw wlać sok z pomarańczy, a następnie sos sojowy rozmieszany z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Do sosu dodać mięso i cząstki pomarańczy i jeszcze raz zagotować.