Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chlebek pszenno-kukurydziany z pestkami z dyni

przepis:

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1 opakowanie drożdży instant (7 g)

200 ml wody

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki masła

0,5 szklanki pestek dyni

kaszka kukurydziana do wysypania foremki

masło do wysmarowania foremki

Foremkę wysmarować masłem, obsypać kaszką kukurydzianą.

Masło podgrzać aby się roztopiło.

Mąkę wymieszać z drożdżami dodać sól, cukier,  roztrzepane jajko i letnią wodę.

Ciasto  dobrze wyrobić. Pod koniec dodać roztopione letnie masło i pestki dyni.

Ciasto wyłożyć do foremki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Chlebek piec   40 minut w piekarniku nagrzanym  do 200° C.