Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Calzone z bakłażanem i fetą

przepis:

 .

1 szklanka mąki

2 dag  świeżych drożdży

szczypta soli

100 ml letniej wody

1 jajko

1 łyżka oleju

1 mały bakłażan

10 dag  sera feta

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, płatki chili

listki świeżej bazylii

olej do smażenia bakłażana

.

 .

Bakłażan pokroić w kostkę.

Wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. Posolić, dodać pieprz i posiekane listki bazylii.

Po ostudzeniu  do bakłażana dodać pokrojony ser feta.

 .

 .

Z mąki, soli, drożdży i wody wyrobić  gładkie ciasto. Pod koniec dodać olej.

Ciasto rozwałkować, nałożyć na nie farsz, złożyć na pół,  zlepić brzegi i ponakłuwać, posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć solą morską i płatkami chili i posiekana bazylią.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Piec w  gorącym piekarniku ok 30 min.