Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kwiaty czarnego bzu w cieście piwnym

przepis:

 5 kwiatów bzu czarnego

1 jajko

szczypta soli

ok. 120 g mąki

150 ml piwa jasnego

1 łyżeczka oleju

olej do smażenia

cukier puder z wanilią


 Kwiaty bzu umyć, otrząsnąć z  wody.

Jajko, piwo, mąkę ze szczyptą soli dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać  1 łyżeczkę oleju.

Olej do frytowania rozgrzać w garnuszku.

Kwiaty bzu zanurzyć w cieście, wkładać do  rozgrzanego oleju i smażyć ok. 1 minuty.

Usmażone kwiaty odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem posypać cukrem pudem z wanilią.