Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i szpinakiem
przepis:
Farsz:
100 g białego sera
100 g świeżego szpinaku
100 g kaszy gryczanej
1 łyżka utartego sera (Istarski Spin)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
masło do polania pierogów
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Szpinak opłukać i przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Biały ser podusić widelcem.
Ostudzoną kaszę wymieszać z serem i szpinakiem.
Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, łyżkę utartego sera, sól i pieprz do smaku.
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz i zalepiać pierogi.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Gotowe polać zrumienionym masłem i posypać płatkami sera Istarski Spin.