Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i szpinakiem

przepis:

Farsz:

100 g białego sera

100 g świeżego szpinaku

100 g kaszy gryczanej

1 łyżka utartego sera (Istarski Spin)

1 ząbek czosnku

1 łyżka  oleju

sól, pieprz

masło do polania pierogów

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Szpinak opłukać i  przesmażyć na rozgrzanym oleju.

Biały ser podusić widelcem.

Ostudzoną kaszę wymieszać z serem i szpinakiem.

Dodać zmiażdżony ząbek czosnku,  łyżkę utartego sera, sól i pieprz do smaku.

Ciasto na pierogi:

ok. 300 g mąki

ok. 200 ml gorącej wody

sól

Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".

Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz i zalepiać pierogi.

Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Gotowe polać zrumienionym masłem i posypać płatkami sera Istarski Spin.