Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Babka waniliowa

przepis:

350 g mąki pszennej

230 g cukru

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

szczypta soli

5 jajek

120 ml mleka

1 paczka cukru waniliowego

 

Foremkę do babki wysmarować masłem i obsypać mąką.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło ucierać mikserem  z cukrem, solą i cukrem waniliowym przez ok. 5 min.

W  dalszym ciągu miksując dodawać  po jednym  jajka, a następnie  na przemian mąkę i  mleko.

Ciasto  wyłożyć do foremki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175° C i piec 50 min.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawić  w foremce  przez 10 min.