Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

przepis:

6 żółtych, podłużnych  papryk

300 g mielonego mięsa wieprzowego

1/2 szklanki ryżu

1 jajko

1/2 czerstwej bułki

1 cebula

sól, pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

250 ml bulionu warzywnego

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Z papryki usunąć ogonki, wydrążyć nasiona, opłukać i osuszyć.

Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wody lub mleka, aby rozmiękła, a następnie dobrze odcisnąć.

Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.

Mięso wyrobić dokładnie z jajkiem, bułką i połową przesmażonej cebuli. Dodać sól, pieprz i słodką paprykę.

Do wyrobionej masy dodać ugotowany ryż i ponownie dokładnie wyrobić.

Masę nałożyć do strąków papryki, tak aby  ściśle je wypełniła.

W garnku ponownie rozgrzać olej z pozostałą cebulą, krótko obsmażać na nim paprykę z obu stron.

Następnie do papryki dodać wywar warzywny, sól, pieprz i czosnek i zagotować.

Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodać przecier pomidorowy i ponownie zagotować.