Papryka faszerowana mięsem i ryżem
przepis:
6 żółtych, podłużnych papryk
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 szklanki ryżu
1 jajko
1/2 czerstwej bułki
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
250 ml bulionu warzywnego
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Z papryki usunąć ogonki, wydrążyć nasiona, opłukać i osuszyć.
Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wody lub mleka, aby rozmiękła, a następnie dobrze odcisnąć.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.
Mięso wyrobić dokładnie z jajkiem, bułką i połową przesmażonej cebuli. Dodać sól, pieprz i słodką paprykę.
Do wyrobionej masy dodać ugotowany ryż i ponownie dokładnie wyrobić.
Masę nałożyć do strąków papryki, tak aby ściśle je wypełniła.
W garnku ponownie rozgrzać olej z pozostałą cebulą, krótko obsmażać na nim paprykę z obu stron.
Następnie do papryki dodać wywar warzywny, sól, pieprz i czosnek i zagotować.
Kiedy papryka będzie już prawie miękka dodać przecier pomidorowy i ponownie zagotować.