Szafranowe naleśniki z serem i konfiturą jeżynowo-gruszkową
przepis:
Naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 małej łyżeczki sproszkowanego szafranu
masło klarowane do smażenia
Jajko roztrzepać z mlekiem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie tak aby nie było grudek.
Pod koniec dodać szafran.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Naleśniki piec na maśle klarowanym.
Nadzienie:
200 g chudego białego sera
50 ml śmietanki 30%
2 łyżki miodu
szczypta soli
laska waniliowa
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożem wyskrobać z niej nasionka.
Ser, śmietankę, miód i nasiona wanilii zmiksować blenderem na gładką masę.
Na upieczone naleśniki nałożyć masę serową, zwinąć je w chusteczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Naleśniki skropić roztopionym masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180º C i zapiekać 20 min.
Gotowe naleśniki posypać cukrem pudrem i polać gorącą konfiturą jeżynowo-gruszkową.
Konfitura jeżynowo-gruszkowa
300 g jeżyn
700 g gruszek
cukier żelujący 3:1 Dr. Oetker
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Jeżyny opłukać i odsączyć.
Do gruszek dosypać cukier żelujący, zagotować. Następnie dodać jeżyny. Ponownie zagotować.