Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szafranowe naleśniki z serem i konfiturą jeżynowo-gruszkową

przepis:

 Naleśniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 małej łyżeczki sproszkowanego szafranu

masło klarowane  do smażenia

Jajko roztrzepać   z mlekiem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie tak aby nie było grudek.

Pod koniec dodać szafran.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Naleśniki piec na maśle klarowanym.

Nadzienie:

200 g chudego białego sera

50 ml śmietanki 30%

2 łyżki miodu

szczypta soli

laska waniliowa

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, nożem wyskrobać z niej  nasionka.

Ser, śmietankę, miód i nasiona wanilii zmiksować blenderem na gładką masę.

Na upieczone naleśniki nałożyć masę serową, zwinąć je w chusteczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Naleśniki skropić roztopionym masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180º C i zapiekać 20 min.

Gotowe naleśniki posypać cukrem pudrem i polać gorącą konfiturą jeżynowo-gruszkową.

Konfitura jeżynowo-gruszkowa

300 g jeżyn

700 g gruszek

cukier żelujący 3:1 Dr. Oetker

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić  w kostkę.

Jeżyny opłukać i odsączyć.

Do gruszek dosypać cukier żelujący, zagotować. Następnie dodać jeżyny. Ponownie zagotować.