Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Calzone z bakłażanem i cukinią

przepis:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

ok. 200 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

2,5 g suchych drożdży

 2 łyżki posiekanych listków bazylii

Mąkę i  drożdże wymieszać, dodać wodę. Wyrobić ciasto. Przed końcem dodać olej i bazylię.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie:

1 bakłażan

1 cukinia

1 cebula

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

sól, pieprz

0,5 łyżeczki zmielonego kuminu

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka przecieru pomidorowego

100 g utartej mozzarelli

1 żółtko

 sezam i czarnuszka do posypania ciasta

Bakłażan, cukinię i cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę. Cebulę zdjąć z patelni  i kolejno podsmażać bakłażan, a następnie cukinię.

Warzywa połączyć ze sobą, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek, przecier pomidorowy i razem poddusić.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich  rozwałkować cienko.

Na ciasto ułożyć farsz, posypać serem i zalepić brzegi tak aby powstały  pierogi.

Odstawić do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do pieca calzone posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką i sezamem.

Piec w temp 210° C przez 15-20 min.