Calzone z bakłażanem i cukinią
przepis:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. 200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2,5 g suchych drożdży
2 łyżki posiekanych listków bazylii
Mąkę i drożdże wymieszać, dodać wodę. Wyrobić ciasto. Przed końcem dodać olej i bazylię.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz
0,5 łyżeczki zmielonego kuminu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka przecieru pomidorowego
100 g utartej mozzarelli
1 żółtko
sezam i czarnuszka do posypania ciasta
Bakłażan, cukinię i cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę. Cebulę zdjąć z patelni i kolejno podsmażać bakłażan, a następnie cukinię.
Warzywa połączyć ze sobą, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek, przecier pomidorowy i razem poddusić.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować cienko.
Na ciasto ułożyć farsz, posypać serem i zalepić brzegi tak aby powstały pierogi.
Odstawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca calzone posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką i sezamem.
Piec w temp 210° C przez 15-20 min.