Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Babka marmurkowa

przepis:

350 g mąki pszennej

230 g cukru

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła

szczypta soli

5 jajek

120 ml mleka

1 paczka cukru waniliowego

1 łyżka kakao

 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło ucierać mikserem  z cukrem, solą i cukrem waniliowym przez ok. 5 min.

W  dalszym ciągu miksując dodawać  po jednym  jajka, a następnie  na przemian mąkę i  mleko.

Ciasto podzielić na dwie części.

Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka.

Białe ciasto wyłożyć do dwóch foremek keksowych posmarowanych masłem i posypanych mąką.

Na wierzch białego ciasta wyłożyć ciasto z kakao, przemieszać widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C i piec 50 min.