Tarta orzechowo-jabłkowa
przepis:
Kruche ciasto do wyłożenia tortownicy
I warstwa:
5 dag masła
5 dag cukru
1 jajko
0,5 paczki cukru waniliowego
10 dag drobno zmielonych orzechów włoskich
4-5 jabłek
II warstwa:
5 dag cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
sok cytrynowy
III warstwa:
10 dag grubo pokrojonych orzechów włoskich
10 dag miodu
80 ml ubitej śmietany
2 dag masła
1 łyżeczka mąki
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i jajkiem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy.
Masę wyłożyć na kruchym cieście.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, a później na cienkie plasterki.
Jabłka skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i cukrem, wymieszać i wyłożyć na masę orzechową.
Ciasto wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do temp 200 C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec 30 min.
Miód podgrzać ze śmietaną, masłem ok 2 min. Stale mieszając dodać posiekane orzechy i łyżeczkę mąki.
Tę masę wyłożyć (po 45 min pieczenia) na wierzch ciasta i piec je jeszcze 15 min.