Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta orzechowo-jabłkowa

przepis:

Kruche ciasto  do wyłożenia tortownicy

I warstwa:

5 dag masła

5 dag cukru

1 jajko

0,5 paczki cukru waniliowego

10 dag drobno zmielonych orzechów włoskich

4-5 jabłek

II warstwa:

5 dag cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

sok cytrynowy

III warstwa:

10 dag grubo pokrojonych orzechów włoskich

10 dag miodu

80 ml ubitej śmietany

2 dag masła

1 łyżeczka mąki

Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i jajkiem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy.

Masę  wyłożyć na kruchym cieście.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, a później na cienkie plasterki.

Jabłka skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem i  cukrem, wymieszać i wyłożyć na masę orzechową.

Ciasto wstawić  na 15 min do piekarnika nagrzanego do temp 200 C.  Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec 30 min.

Miód  podgrzać ze śmietaną, masłem ok 2 min. Stale mieszając dodać  posiekane orzechy i  łyżeczkę mąki.

Tę masę wyłożyć (po 45 min pieczenia) na  wierzch ciasta i piec je jeszcze 15 min.