Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sałatka z czerwonego sorgo z cukinią i ciecierzycą

przepis:

300 g młodej cukinii
100 g czerwonego sorgo
100 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka oleju
sól, pieprz
2 ząbki czosnku

Sorgo wypłukać, zalać trzema szklankami wody  i odstawić na noc.
Następnego dnia do wody z sorgo dodać sól i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godziny.
Podczas gotowania w razie potrzeby dolać wodę.
Ugotowane sorgo, które wchłonęło wodę schować "pod kocyk".
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cukinię. W trakcie smażenia dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
Sorgo wymieszać z ciecierzycą i cukinią.