Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierś z kurczaka z dynią i brokułami

przepis:

1 pierś z kurczaka

kilka różyczek brokułu

kawałek dyni

kawałek pora

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

1 łyżka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki chili

1 łyżeczka pokruszonych nasion kolendry

150 ml mleka kokosowego

olej

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki.

Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką, chili, kolendrą, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i skropić  olejem. Wszystko wymieszać tak aby przyprawy pokryły mięso. Odstawić na pól godziny.

Dynię obrać, pokroić w kostkę.

Por pokroić w krążki.

Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

Mięso obsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.

Na pozostałym tłuszczu podsmażyć dynię, por i brokuły.

Do warzyw dodać mięso i mleko kokosowe. Gotować do miękkości.

Gotową potrawę doprawić solą, pieprzem i  sokiem z cytryny.