Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica marynowana w imbirze i powidłach

przepis:

 polędwica wieprzowa

1 ząbek czosnku

1 kawałek imbiru

1 łyżka powideł śliwkowych

sól, pieprz

olej

 

Czosnek i imbir  zmiażdżyć w prasce, wymieszać z powidłami.

Polędwicę opłukać, osuszyć i  ponacinać.

Mięso oprószyć solą i pieprzem, posmarować ze wszystkich stron powidłami.

Mięso przykryć i wstawić na noc  do lodówki.

Następnego dnia z mięsa usunąć  powidła.

W brytfannie  rozgrzać olej, obsmażyć na nim ze wszystkich stron polędwicę. Podlać wodą, przykryć  i dusić do miękkości.

Sos do polędwicy:

2 łyżki chrzanu

1 łyżka powideł śliwkowych

1 łyżka majonezu

sól, pieprz