Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pieczona dynia z sosem tahini

przepis:

150 ml  jogurtu naturalnego

1 łyżka tahini

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

2-3 plastry  dyni piżmowej

rozmaryn

olej

Jogurt dokładnie wymieszać z tahini. Dodać do smaku sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku i sok z cytryny.

Dynię obrać, pokroić w plastry.

Następnie posypać solą, pieprzem, rozmarynem, skropić olejem i odstawić na pół godziny.

Patelnię rozgrzać, usmażyć na niej z obu stron dynię.

Jeśli dynia jest jeszcze twarda, lekko podlać ją wodą,  przykryć i gotować aż woda odparuje.

Gotową dynię polać sosem  tahini.