Ragoût ze szparagów
przepis:
1/2 pęczka białych szparagów
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 łyżka masła
1/2 pęczka zielonej cebulki
1 łyżka mąki pszennej
1/4 l śmietanki kremowej
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki
Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końcówki, opłukać i pokroić skośnie na kawałki ok 3 cm.
Cebulkę pokroić na kawałki tak jak szparagi.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie szparagi i podsmażać , ciągle mieszając ok 5 min.
Dodać cebulkę i dusić dalej 3 min.
Posolić, popieprzyć, a następnie szparagi oprószyć mąką.
Dodać śmietankę i gotować jeszcze 5-8 min.
Na koniec dodać sok z cytryny i natkę pietruszki.