Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ragoût ze szparagów

przepis:

1/2 pęczka  białych szparagów

1/2  pęczka  zielonych szparagów

1 łyżka masła

1/2 pęczka zielonej cebulki

1 łyżka mąki pszennej

1/4 l śmietanki  kremowej

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

natka pietruszki

Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końcówki, opłukać i pokroić  skośnie na kawałki ok 3 cm.

Cebulkę pokroić na kawałki tak jak szparagi.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie szparagi i podsmażać , ciągle mieszając ok 5 min.

Dodać cebulkę i dusić dalej   3 min.

Posolić,  popieprzyć,  a następnie szparagi oprószyć mąką.

Dodać śmietankę i gotować jeszcze  5-8  min.

Na koniec dodać sok z cytryny i  natkę pietruszki.