Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zapiekany bakłażan

przepis:

 .

1 bakłażan

2 pomidory

1 ogórek kiszony

ok. 15 dag mozzarelli

kilka czarnych  oliwek

suszona bazylia

listki bazylii do przybrania

sól, pieprz

oliwa

Bakłażan opłukać , pokroić w plastry grubości 1 cm , oprószyć solą i odstawić na pół godziny.

Plastry bakłażana osuszyć  bibułą, a następnie opiec z obu stron na rozgrzanej patelni.

Ogórek pokroić w kostkę, odcisnąć  lekko sok.

Oliwki pokroić w krążki.

Pomidory pokroić w plasterki.

Na plastrach bakłażana, ułożyć  pomidory, na nich kiszony ogórek i oliwki. Lekko posolić, oprószyć pieprzem i bazylią. Na wierzchu położyć  kawałki mozzarelli.

Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 20  min aż ser się rozpuści.