Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Najlepsza, bo swoja kapusta kiszona

przepis:

1 główka kapusty (ok. 2 kg)

1 łyżeczka kminku

1 marchew

2 łyżki soli

 

Z kapusty usunąć wierzchnie liście.

Następnie przekroić na ćwiartki, opłukać je  i  zszatkować na szatkownicy.

Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kapustę wymieszać z marchewką, solą i kminkiem, a następnie  dusić rękami aż kapusta zmięknie i puści sok.

Garnek kamionkowy wyparzyć wodą i ułożyć w nim kapustę, dokładnie ubić. Na powierzchni kapusty  powinna być warstwa soku.

Kapustę przydusić talerzykiem, obciążyć go i przykryć lnianą ściereczką.

Codziennie  kapustę przebijać drewnianym szpikulcem, aby mógł ujść z niej powstający gaz.

Po 4-5 dniach, kiedy kapusta jest już ukiszona, przełożyć ją do słoika z przykrywką. Słoik wstawić do lodówki lub w inne zimne miejsce.