Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kurczak z razowym kuskusem i zieloną soczewicą

przepis:

0,5 szklanki razowego kuskusu

0,5 szklanki zielonej soczewicy

100 g piersi z kurczaka

sól, pieprz

1 łyżka potłuczonych nasion kolendry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej

 

 Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką, kolendrą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Odstawić na godzinę.

Kuskus zalać gorącą wodą, posolić i odstawić na pół godziny aby woda  się wchłonęła.

Soczewicę opłukać, zalać szklanką wody i gotować do miękkości. Przed końcem gotowania soczewicę posolić.

Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju.

Do mięsa dodać ugotowaną soczewicę, kuskus i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.