Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kasza jaglana z mlekiem kokosowym, szafranem i morelami

przepis:

0,5 szklanki kaszy jaglanej

200 ml mleka kokosowego

6 suszonych moreli

szczypta szafranu

1 łyżka płatków migdałowych

1 łyżeczka miodu

szczypta soli

posiekane listki bazylii

Kaszę opłukać na sitku  pod bieżącą wodą.

W garnuszku zagotować  niecałą szklankę wody, wsypać do niej kaszę, dodać sól i zagotować.

Kiedy kasza wchłonie prawie cała wodę dolać mleko kokosowe, dodać miód, pokrojone morele i szafran, zamieszać i ponownie zagotować.

Kiedy kasza wchłonie mleko,  garnuszek zdjąć z ognia, przykryć, zawinąć w ręcznik i schować pod pierzynkę.

Gotową kaszę posypać   uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i posiekaną bazylią.