Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Czerwone sorgo z ciecierzycą i fetą

przepis:

100 g czerwonego sorgo
120 g ugotowanej ciecierzycy
50 g fety lub sera sałatkowego
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka zataru
sól, pieprz

Sorgo opłukać, zalać zimną wodą i moczyć ok. 12 godzin.
Po tym czasie odlać wodę, w której moczyło się sorgo.
Sorgo zalać świężą wodą, dodać sól i gotować przez 40 min.
Od czasu do czasu sorgo zamieszać i w razie potrzeby uzupełnić wodę,
tak aby ziarno było cały czas nią przykryte.
Po ugotowaniu garnek z sorgo schować na 20 min "pod pierzynkę" do całkowitego wchłonięcia wody.

Na patelni roztopić masło, dodać zatar, sorgo i ciecierzycę, chwilę przesmażać.
Dodać  pokrojone pomidorki,  pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki oraz  sól, pieprz do smaku,