Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Curry warzywne z ziemniakami, dynią, papryką i zielonym groszkiem

przepis:

2-3 ziemniaki

kawałek dyni piżmowej

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

kawałek pora

200 ml mleka kokosowego

ok. szklanki mrożonego groszku zielonego

0,5 łyżeczki ziaren kolendry

0,5 łyżeczki kuminu

0,5 łyżeczki kurkumy

0,5 malej łyżeczki  chili

sól, pieprz

olej do podsmażenia warzyw

Przyprawy  uprażyć na suchej patelni, a następnie  utłuc je w moździerzu.

Cebulę i por pokroić w piórka.

Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić  ją w paseczki.

Ziemniaki i dynię obrać, pokroić w dość dużą kostkę.

W garnku  rozgrzać olej podsmażyć na nim ziemniaki i dynię, dodać cebulę, por, paprykę, mleko kokosowe i przyprawy.

Warzywa gotować do miękkości, pod koniec dodać zielony groszek.