Curry warzywne z ziemniakami, dynią, papryką i zielonym groszkiem
przepis:
2-3 ziemniaki
kawałek dyni piżmowej
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
kawałek pora
200 ml mleka kokosowego
ok. szklanki mrożonego groszku zielonego
0,5 łyżeczki ziaren kolendry
0,5 łyżeczki kuminu
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 malej łyżeczki chili
sól, pieprz
olej do podsmażenia warzyw
Przyprawy uprażyć na suchej patelni, a następnie utłuc je w moździerzu.
Cebulę i por pokroić w piórka.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w paseczki.
Ziemniaki i dynię obrać, pokroić w dość dużą kostkę.
W garnku rozgrzać olej podsmażyć na nim ziemniaki i dynię, dodać cebulę, por, paprykę, mleko kokosowe i przyprawy.
Warzywa gotować do miękkości, pod koniec dodać zielony groszek.