Bakłażan z pastą z suszonych pomidorów zapiekany pod beszamelem
przepis:
1 bakłażan
3-4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
olej do smażenia bakłażana
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml mleka
1 łyżeczka rozmarynu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki utartego sera grana padano
Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko. Zagotować mieszając, aby nie było grudek. Do sosu dodać rozmaryn, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz.
Bakłażan pokroić w plastry grubości ok. 1 cm.
Posypać je solą i pieprzem i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Plastry bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdy z nich posmarować pastą z suszonych pomidorów.
Na bakłażany wylać sos beszamelowy, posypać utartym serem.
Zapiekać ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180º C