Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bakłażan z pastą z suszonych pomidorów zapiekany pod beszamelem

przepis:

1 bakłażan

3-4 łyżki pasty z suszonych pomidorów

olej do smażenia bakłażana

sól, pieprz

 

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

200 ml mleka

1 łyżeczka rozmarynu

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

2 łyżki utartego sera grana padano

 

Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko. Zagotować mieszając, aby nie było grudek. Do sosu dodać rozmaryn, rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz.

 

Bakłażan  pokroić w plastry grubości ok. 1 cm.

Posypać je solą i pieprzem i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Plastry bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym,  każdy z nich posmarować pastą z suszonych pomidorów.

Na bakłażany wylać sos beszamelowy, posypać utartym serem.

Zapiekać ok.  15 min  w piekarniku rozgrzanym do temp. 180º C