Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Krem z serka waniliowego z jabłkami karmelizowanymi z cynamonem i kardamonem

przepis:

 1 serek waniliowy (140 g)

100 ml śmietany 30%

1 łyżeczka cukru pudru

 

1 jabłko

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka miodu

1 łyżeczka masła

0,5 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu

 

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki.

Na patelni roztopić masło, dodać miód, zagotować, dodać jabłka, orzechy, cynamon i kardamon.

Jabłka podsmażać w karmelu do miękkości.

W przypadku kiedy płyn za bardzo odparuje, jabłka podlać niewielką ilością wody.

Śmietanę ubić, dodając pod koniec cukier.

Serek delikatnie wymieszać ze śmietaną. Ułożyć na nim ostudzone skarmelizowane jabłka.

Deser schłodzić w lodówce.