Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Urud dal z bakłażanem

przepis:

1 mały bakłażan

0,5 szklanki urud dal

1 cebula

1 ząbek czosnku

sol, pieprz, chili

0,5 łyżeczki  kuminu

1 łyżeczka kurkumy

posiekana natka pietruszki

2 łyżki oleju

2 szklanki wody

Urud dal opłukać i moczyć w wodzie  przez godzinę.

Bakłażan pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i  czosnek, dodać kumin. Chwilę razem podsmażać, po czym dodać urud dal  i bakłażan.

Następnie dodać wodę, mleko kokosowe, kurkumę i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż  fasolka zmięknie. 

Dodać do smaku sól, pieprz, posypać natką pietruszki.