Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa z sałaty rzymskiej

przepis:

1 sałata rzymska

1 ziemniak

1 ząbek czosnku

1 szalotka

sól, pieprz

100 ml śmietany 30%

1 łyżka oleju

500 ml wody lub bulionu warzywnego

sok z cytryny

zielony koperek

 

Ziemniak obrać, umyć i pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekać.

Olej rozgrzać w garnku, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać ziemniaki, zalać wodą lub bulionem warzywnym i gotować  aż ziemniaki będą miękkie.

 Do zupy dodać pokrojoną sałatę , zagotować.

Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Zupę na talerzu przybrać ubitą śmietaną i koperkiem.