Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Chleb pszenno-orkiszowo-żytni z siemieniem lnianym

przepis:

1 szklanka  razowej mąki żytniej

1 szklanka mąki pszennej typ 405

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

ok. 250 ml   cieplej wody

1 paczka drożdży suchych

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, solą i drożdżami. Dodać wodę, wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto  wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem.

Przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i piec 40 min.