Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gruszki zapiekane w miodzie

przepis:

Gruszki obrać ze skórki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Gruszki obgotować w wodzie z dodatkiem cukru, goździków i kory cynamonu. Następnie gruszki odsączyć, ponacinać wzdłuż. Naczynie żaroodporne wysmarować  masłem, ułożyć w nim gruszki. W rondelku, rozpuścić łyżeczkę  masła, łyżkę miodu , dodać  orzechy włoskie i sok z cytryny. Sosem  polać gruszki, posypać je mielonym cynamonem. Wstawić  do  nagrzanego piekarnika  (180º C) na ok. 20 min. Podawać gorące lub ostudzone, z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych