Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Schab z boczniakami

przepis:

3 plastry schabu

20 dag boczniaków

1 szalotka

2 ząbki czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

1/2 szklanki czerwonego wina

1/4 szklanki śmietany 30 %

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonego tymianku

Schab umyć, pokroić w paski.

Boczniaki umyć, odciąć  nóżki, a kapelusze pokroić w paski tak jak schab.

Cebulę i czosnek drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać  łyżkę masła z dodatkiem oleju.

Mięso  przesmażyć,  oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni.

Na tym samym tłuszczu  zeszklić cebulę i czosnek , dodać  boczniaki, chwilę smażyć.

Mięso dodać do grzybów, dolać wino, przecier pomidorowy, tymianek i dusić razem aż mięso będzie miękkie.

Dolać śmietankę i jeśli trzeba zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej.