Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Lasagne z czerwoną soczewicą

przepis:

0,5 szklanki soczewicy

5 arkuszy makaronu do lasagne

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka cząbru

2 łyżki przecieru pomidorowego

olej

 

Sos beszamelowy:

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

250 ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

posiekane listki bazylii

2 łyżki utartego sera grana padano

Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

Zagotować mieszając, aby nie było grudek. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do sosu dodać sól, pieprz, posiekaną bazylię i gałkę muszkatołową.

 

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody.

Na patelni rozgrzać olej , zeszklić na nim posiekany czosnek, dodać  soczewicę, sól, pieprz, cząber i przecier pomidorowy.

Wszystko razem przesmażyć, tak aby odparować nadmiar wody.

 

Makaron gotować  w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min.  Makaron  powinien tylko lekko zmięc. Podczas gotowania  należy uważać , aby płaty się nie posklejały.

Makaron rozłożyć osobno  i porozcinć  go na dwie równe części.

 

Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

Na dnie ułożyć kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, soczewicę, makaron itd .

Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.

Piec w temp. 180º st. przez ok. 30 min.