Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z budyniem z mleka kokosowego i wiśniami

przepis:

Kruche ciasto:

200 g mąki pszennej

200 g masła

3 surowe żółtka

200 g cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Mąkę przesiać z cukrem, cukrem waniliowym  i proszkiem do pieczenia, dodać masło, przesiekać wszystko nożem.

Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą,  wstawić na pół godziny do lodówki.

 

1/2 ciasta rozwałkować na grubość  ok. 5 mm, wyłożyć nim formę do tarty.

Na ciasto wyłożyć budyń kokosowy, a na nim rozłożyć wiśnie.

Z pozostałej części ciasta zrobić kruszyny i ułożyć je  na wierzchu tarty, posypać workami kokosowymi.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC i piec ok. 15-20 min.

Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Budyń:

250 ml mleka kokosowego

3-4 łyżki  cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

wiśnie z konfitury

2 łyżki wiórków kokosowych

cukier puder

 

W garnuszku zagotować połowę mleka z dodatkiem cukru, a następnie wlać resztę mleka wymieszanego z mąką ziemniaczaną.