Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowe ślimaczki z masą orzechową

przepis:

Przyszedł czas na wyciągnięcie  reszty zamrożonego ciasta drożdżowego, które zostało po zrobieniu babki z melisą i cukinią.

 .

Na masę użyłam:

10 dag pokruszonych orzechów włoskich

2 łyżki mielonych migdałów

1 łyżeczkę mielonego cynamonu

3 łyżki cukru pudru

śmietankę  30%  

Wszystkie składniki wymieszać, dodać śmietankę w takiej ilości aby masa dała się dobrze rozprowadzić na cieście.

 .

Ciasto drożdżowe rozwałkować, polać roztopionym masłem. Rozsmarować na nim masę orzechową, zwinąć w rulon i pokroić na  kawałki (2 cm).

Ślimaczki ułożyć  w papierowych foremkach i odstawić do wyrośnięcia.

Piec  ok. 20 min  w temp. 200 º C.

Po upieczeniu  ślimaczki polukrować i posypać pokruszonymi orzechami  pistacjowymi.