Drożdżowe ślimaczki z masą orzechową
przepis:
Przyszedł czas na wyciągnięcie reszty zamrożonego ciasta drożdżowego, które zostało po zrobieniu babki z melisą i cukinią.
.
Na masę użyłam:
10 dag pokruszonych orzechów włoskich
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczkę mielonego cynamonu
3 łyżki cukru pudru
śmietankę 30%
Wszystkie składniki wymieszać, dodać śmietankę w takiej ilości aby masa dała się dobrze rozprowadzić na cieście.
.
Ciasto drożdżowe rozwałkować, polać roztopionym masłem. Rozsmarować na nim masę orzechową, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki (2 cm).
Ślimaczki ułożyć w papierowych foremkach i odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 min w temp. 200 º C.
Po upieczeniu ślimaczki polukrować i posypać pokruszonymi orzechami pistacjowymi.