Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa z cukinii z chipsami z pomidorów koktajlowych

przepis:

1 cukinia

biała cześć pora

2 ziemniaki

1 ząbek czosnku

kilka listków bazylii

sól, pieprz

0,5 l wody lub wywaru warzywnego

100 ml śmietanki 30%

kilka  pomidorów koktajlowych

Pomidorki opłukać, pokroić w plasterki.

Plasterki pomidorów ułożyć na rozgrzanej suchej patelni. Palnik pod patelnią powinien być wyłączony.

Kiedy patelnia ostygnie, pomidorki przewrócić na drugą stronę, ponownie rozgrzać patelnię, wyłączyć.

Czynność tę powtarzać aż pomidorki będą wysuszone.

Ziemniaki obrać.

Cukinię, ziemniaki,  por i czosnek pokroić.

Warzywa zalać osoloną wodą i gotować aż będą miękkie.

Do zupy dodać listki bazylii, dokładnie ją zmiksować, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na koniec dodać śmietankę, rozlać do talerzy i udekorować pomidorowymi chipsami i listkami bazylii.