Pierogi z farszem z kaszy gryczanej, pieczarek i fasoli
przepis:
50 g pieczerek1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 szklanka ugotowanej białej fasoli Jaś
1 małe jajko
1/2 cebuli lub 1 mała szalotka
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Farsz:
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i smażyć aż odparują wodę.
Pieczarki ostudzić, posiekać drobno.
Fasolę rozdusić widelcem.
Kaszę wymieszać z fasolą, pieczarkami, jajkiem i bułką tartą.
Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
masło do polania pierogów
posiekana natka pietruszki
utarty grana padano
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego krążki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Fotowe pierogi polać przesmażonym masłem z natką pietruszki, posypać utartym grana padano