Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierogi z farszem z kaszy gryczanej, pieczarek i fasoli

przepis:

50 g pieczerek
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 szklanka ugotowanej białej fasoli Jaś
1 małe jajko
1/2 cebuli lub 1 mała szalotka
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Farsz:
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i smażyć aż odparują wodę.
Pieczarki ostudzić, posiekać drobno.
Fasolę rozdusić widelcem.
Kaszę wymieszać z fasolą, pieczarkami, jajkiem i bułką tartą.
Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto na pierogi:

ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
masło do polania pierogów
posiekana natka pietruszki
utarty grana padano

Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".

Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego krążki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie. 
Fotowe pierogi polać przesmażonym masłem z natką pietruszki, posypać utartym grana padano