Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jaglany placek z jagodami

przepis:

0,5 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka wody

szczypta soli

2 jajka

3 łyżki miodu

1 łyżka płatków drożdżowych

100  g jogurtu naturalnego

0,5 szklanki  czarnych jagód (mrożonych)

Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.

Kaszę wrzucić do garnuszka z wrzącą wodą, dodać szczyptę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę.

Kaszę przykryć i schować pod kocyk aby doszła w cieple.

Do ostudzonej  kaszy dodać miód, 2 jajka,  jogurt i płatki drożdżowe, wszystko dobrze zblendować.

Małą foremkę (średnica 17 cm) posmarować masłem, posypać mąką kukurydzianą.

Do foremki wyłożyć masę z kaszy, posypać ją jagodami.

Placek piec przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać z  osłodzonym  jogurtem naturalnym.