Jaglany placek z jagodami
przepis:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki miodu
1 łyżka płatków drożdżowych
100 g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki czarnych jagód (mrożonych)
Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.
Kaszę wrzucić do garnuszka z wrzącą wodą, dodać szczyptę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę.
Kaszę przykryć i schować pod kocyk aby doszła w cieple.
Do ostudzonej kaszy dodać miód, 2 jajka, jogurt i płatki drożdżowe, wszystko dobrze zblendować.
Małą foremkę (średnica 17 cm) posmarować masłem, posypać mąką kukurydzianą.
Do foremki wyłożyć masę z kaszy, posypać ją jagodami.
Placek piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać z osłodzonym jogurtem naturalnym.