Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti all Amatriciana

przepis:

10 dag chudego wędzonego boczku

40 dag spaghetti

15 dag pomidorów z puszki

1 papryczka chili

sól, pieprz

oliwa

1 szklanka białego wina wytrawnego

8 dag  pecorino

Boczek pokroić w paseczki,  chili oczyścić z pestek, pokroić drobno,przesmażyć go na patelni z oliwą.

Do boczku dolać wino i  smażyć aż zmniejszy swoją objętość.

Boczek zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu  przesmażyć pokrojone pomidory z puszki.

Dodać  utarty ser, wymieszać z ugotowanym spaghetti  i  przesmażonym boczkiem.