Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki z porem i pieczarkami

przepis:

Naleśniki:

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej

ok. 10  łyżek pszennej mąki

szczypta soli

0,5 łyżeczki kurkumy

olej do smażenia naleśników

Jajko ubić z mlekiem.

Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę  i sól, dobrze wszystko  zmiksować. 

Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. 

 Farsz:

2 pory (białe części)

300 g pieczarek

1 cebula

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

olej

100 ml śmietany

200 g sera pleśniowego Camembert

Cebulę pokroić w kostkę.

Pieczarki opłukać i także pokroić w drobna kostkę.

Por pokroić w krążki

Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę i por.

Cebulę i por zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć pieczarki.

Pieczarki wymieszać z porem, dodać śmietanę, pokrojoną połowę sera, tymianek, sól i pieprz do smaku.

Chwilę razem smażyć, aż ser się rozpuści.

Nadzienie wyłożyć na naleśniki, zwinąć je w chusteczkę i obsmażyć  na patelni.

Na naleśniki rozłożyć resztę sera, patelnię przykryć i poczekać aż ser się rozpłynie.