Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa z białych warzyw ze smażonym jabłkiem

przepis:

kawałek selera

2 pietruszki

2 ziemniaki

biała część pora

1 łyżka oleju

100 ml śmietany 30%

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 l wody lub wywaru warzywnego

połowa jabłka

 

Warzywa obrać, opłukać i pokroić.

Por pokroić w talarki i zeszklić na rozgrzanym oleju.

Pokrojone warzywa i por zalać wodą, gotować do miękkości.

Zupę dokładnie zblendować, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, a na końcu śmietanę.

Jabłko opłukać, pokroić w cienkie plasterki, oprószyć je mielonym pieprzem, a następnie  podsmażyć z obydwu stron na suchej rozgrzanej  patelni.

Usmażone plasterki jabłka dodać do zupy.