Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta piernikowa z marcepanem i dżemem śliwkowym

przepis:

Tartę zrobiłam z ciasta przygotowanego wcześniej na pierniczki według przepisu  z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".

Ciasto na piernik staropolski:

1/2 kg prawdziwego miodu 

2 szklanki cukru

25 dag smalcu lub masła

1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)

3 całe jajka

3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki mleka

1/2 łyżeczki soli

przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i  dodając  mielony cynamon i imbir).

 

W garnku rozpuścić miód, cukier i  tłuszcz.

Podczas podgrzewania nie  dopuścić do zagotowania masy, cały czas mieszając , ponieważ masa ma tendencję do przywierania do dna.

Masę schłodzić  i stopniowo dodać do niej, wyrabiając  ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.

Wyrobione ciasto włóżyć do  garnka emaliowanego lub  kamionkowego, przykryć lnianą ściereczką, osłonić folią i umieścić w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).

Ciasto powinno  dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.

kilka łyżek korzennego dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych

100-150 g masy marcepanowej

Część ciasta potrzebnego do tarty rozwałkować  na dwa placki  grubości ok. 5 mm.

Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia.

Na papierze ułożyć placek, posmarować go korzennymi powidłami śliwkowymi, a następnie ułożyć warstwę rozwałkowanej masy marcepanowej.

Na wierzchu tarty ułożyć drugi placek, zlepić go plackiem tworzącym spód tarty, ozdobić  gwiazdkami wyciętymi z ciasta.

Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temp 180º C ok. 60 min.

Gotową tartę polukrować.