Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasteczka z nadzieniem orzechowym

przepis:

Kruche ciasto według przepisu:

http://figowesmaki.blox.pl/2016/12/Kruche-babeczki-nadziewane-masa-makowa.html

Nadzienie orzechowe:

150 -200 g orzechów włoskich

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

ok. 100 ml śmietanki 30%

Orzechy drobno pokruszyć, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i śmietanką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i przy pomocy szklanki wykroić z niego krążki.

Na każdym krążku położyć masę orzechową i złożyć go na pół.

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 10 min.

Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.