Ciasteczka z nadzieniem orzechowym
przepis:
Kruche ciasto według przepisu:
http://figowesmaki.blox.pl/2016/12/Kruche-babeczki-nadziewane-masa-makowa.html
Nadzienie orzechowe:
150 -200 g orzechów włoskich
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
ok. 100 ml śmietanki 30%
Orzechy drobno pokruszyć, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i śmietanką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i przy pomocy szklanki wykroić z niego krążki.
Na każdym krążku położyć masę orzechową i złożyć go na pół.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180º C i piec 10 min.
Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.