Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa kurkowa

przepis:

2-3 ziemniaki

1 korzeń pietruszki

biała część pora

150 g mrożonych kurek

0,5 cebuli

100 ml śmietany 30%

50 g sera pleśniowego  Lazur błękitny

sól, pieprz, liść laurowy

0,5 łyżeczki tymianku

1000 ml wywaru warzywnego

2 łyżki masła klarowanego

Ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić.

Por po opukaniu pokroić w krążki.

Kurki rozmrozić i osuszyć.

Cebulę pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, przesmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę i por, dodać sól, pieprz i liść laurowy.

Kiedy warzywa zeszklą się, dolać wywar warzywny i gotować je aż będą miękkie.

Zupę dokładnie zblendować.

W tym czasie na patelni rozgrzać resztę masła,  zeszklić na nim cebulę, a następnie  dodać kurki i  podsmażyć  je przez ok. 5 min.

Posmażone kurki dodać do zupy. Zagotować ją ponownie, dodać tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietankę.

Po rozlaniu zupy do kokilek posypać ją kawałkami sera pleśniowego.