Pierogi nadziewane brokułami i łososiem
przepis:
Farsz:
100 g łososia
kilka różyczek brokułu
1 łyżka startego sera grana padano
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
Ciasto na pierogi:
pszenna mąka
sól
gorąca woda
Z mąki, wody i soli, zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.
Łososia i brokuły ugotować na parze.
Rybę i brokuły rozdrobnić, dodać ser i zmiażdżony ząbek czosnku.
Farsz doprawić solą, pieprzem i odrobiną utartej gałki muszkatołowej.
Ząbek czosnku pokroić w cienkie plasterki, zrumienić je na klarowanym maśle, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.
Farszem nadziewać pierożki, a następnie ugotować je w osolonej wodzie.
Gotowe pierożki polać masłem z czosnkiem i pietruszką.