Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa kalafiorowo-dyniowa

przepis:

 kawałek  miąższu dyni Hokkaido (ok. 200 g)

różyczki  kalafiora  (ok. polowy małego kalafiora)

1 por

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

sól, pieprz

suszona bazylia

1 l bulionu  warzywnego

1 łyżka oleju ryżowego

 

Por, cebulę i czosnek pokroić.

Kalafior podzielić na małe różyczki.

Dynię pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, por i czosnek.

W   bulionie  warzywnym ugotować  dynię.

Połowę kostek dyni wyjąć z wywaru.  Pozostałą  część zmiksować.

W zmiksowanej zupie ugotować kalafior.

Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy,  kostki dyni, por, cebulę, czosnek, sól, pieprz do smaku i bazylię.

Zupę na talerzu posypać płatkami sera grana padano i listkami bazylii.