Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowa babka z morelami i pistacjami

przepis:

50 dag mąki

15 dag cukru

5 dag drożdży

7 dag masła

aromat pomarańczowy

ok 1 szklanki mleka

1 jajko

2 żółtka

szczypta soli

20 dag suszonych moreli

10 dag pistacji

Zarobić ciasto drożdżowe,  pod koniec zarabiania dodać

pokrojone morele i pistacje.

Ciasto wyłożyć do  foremek (nasmarowanych tłuszczem i posypanych mąką). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować i posypać pistacjami.

Z porcji otrzymuje się 2 nieduże babki.