Schab z ziemniakami
przepis:
4 kotlety schabowe
4 małe ziemniaki
2 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka potłuczonych nasion gorczycy
1 łyżeczka pul biber
2 ząbki czosnku
sól
Kotlety opłukać, osuszyć i zbić tłuczkiem.
Przyprawy wymieszać ze sobą, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i olej.
Kotlety posmarować z obu stron pastą z przypraw, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 dni.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml wody, przykryć i zapiekać w piekarniku przez 30 min w temp. 180º C.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na kotletach, polać je sosem, który powstał podczas pieczenia mięsa i zapiekać jeszcze ok. 20 min, aż będą miękkie.
