Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Schab z ziemniakami

przepis:

4 kotlety schabowe

4 małe ziemniaki

2 łyżki oleju

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka zmielonego kminku

1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry

1 łyżeczka potłuczonych nasion gorczycy

1 łyżeczka pul biber

2 ząbki czosnku

sól

Kotlety opłukać, osuszyć i  zbić tłuczkiem.

Przyprawy wymieszać ze sobą, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i olej.

Kotlety posmarować z obu stron pastą z przypraw, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 dni.

Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml wody, przykryć i zapiekać w piekarniku przez 30 min w temp. 180º C.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na kotletach, polać je sosem, który powstał podczas pieczenia mięsa i zapiekać jeszcze ok. 20 min, aż będą miękkie.