Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Jabłkowo-pomarańczowy wieniec

przepis:

 .

25 dag mąki

ok. 250 ml  mleka

3 dag drożdży

4 dag masła

5 dag cukru

1 jajko

aromat pomarańczowy

szczypta soli

1 jabłko

4 łyżki konfitury pomarańczowej

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.

Mleko podgrzać.

Do połowy mleka dodać łyżeczkę cukru i  drożdże. Dobrze rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztopić w garnuszku.

Jajko ubić z cukrem na puszystą masę.

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli.

Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, następnie jajko i resztę mleka. Ciasto dobrze wyrobić.

Na koniec dodać roztopione masło i aromat pomarańczowy.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości foremki do pieczenia. Posmarować konfiturą, rozłożyć jabłka i zwinąć w rulon.

Ciasto włożyć do foremki z kominem, odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto zwiększy  dwukrotnie swoją objętość wstawić do gorącego piekarnika (200º C) i piec ok. 40 min.

 .