Jabłkowo-pomarańczowy wieniec
przepis:
.
25 dag mąki
ok. 250 ml mleka
3 dag drożdży
4 dag masła
5 dag cukru
1 jajko
aromat pomarańczowy
szczypta soli
1 jabłko
4 łyżki konfitury pomarańczowej
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Mleko podgrzać.
Do połowy mleka dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Dobrze rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić w garnuszku.
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, następnie jajko i resztę mleka. Ciasto dobrze wyrobić.
Na koniec dodać roztopione masło i aromat pomarańczowy.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości foremki do pieczenia. Posmarować konfiturą, rozłożyć jabłka i zwinąć w rulon.
Ciasto włożyć do foremki z kominem, odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość wstawić do gorącego piekarnika (200º C) i piec ok. 40 min.
.

