Łosoś nadziewany farszem z oliwek, suszonych pomidorów i anchois
przepis:
200 g filetów z łososia (bez skóry)
6 czarnych oliwek
2-3 płaty suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
2 fileciki anchois
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oleju
1 łyżka utartego sera grana padano
Rybę podzielić na dwa kawałki.
Każdy z nich nadciąć wzdłuż tak aby powstała kieszeń na farsz.
Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Oliwki, pomidory, anchois i czosnek drobno posiekać i wymieszać.
Farsz nałożyć w filety, a ich wierzch skropić olejem i posypać serem.
Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 ° C i zapiekać 15 min.